Pokarm dla duszy i ciała
- 3 wegetariańskie posiłki dziennie w formie bufetu
- ryby i owoce morza na życzenie
- kokosy, kefir, kambucha, świeże soki owocowe, parzone zioła z ogrodu przez cały dzień
- ręcznie robiona czekolada, same pyszności
Slow food, żywność nieprzetworzona i organiczna, żywność dla duszy – menu koncentruje się na tradycyjnym balijskim jedzeniu, ale ze zdrowym podejściem; na pewno slow food, ponieważ wszystko jest przygotowywane powoli i ostrożnie, z dużą ilością śmiechu i miłości – zdecydowanie nie ma tu kuchenki mikrofalowej! Menu ma angażować zmysły i zmienia się każdego dnia w zależności od dostępnych produktów. Wegetariańskie jedzenie – głównie wegańskie i bezglutenowe – na bazie składników świeżo zebranych z ogrodu lub zakupionych na lokalnym rynku, a także ekologicznego ryżu (mieszanka tradycyjnej białej i tradycyjnej balijskiej czerwieni).
Nasiona są tak ważne w naszym życiu, jednak często niedoceniane, ponieważ są małe i nieokreślone. Znajdują się na początku cyklu odżywiania, chronią i odżywiają, są kluczem do wzrostu – i mają całą moc rośliny! Uważamy, że samodzielnie wytworzone jedzenie jest najbardziej wartościowe i zbalansowane energetycznie. Nie ma sposobu, aby dokładnie opisać smak świeżo zebranych produktów – do szczęścia wystarczy nawet garść ziół! W resorcie Balila nasiona zebrane z ogrodu daje się w prezencie, zachęca się gości, aby jeść je na surowo lub gotowane, wytwarzać z nich olej, używać jako lekarstw, a nawet tworzyć z nich ozdoby.
Zasady kuchni to czystość, prostota, zdrowie – a przede wszystkim szacunek zarówno dla najświeższych składników, jak i umiejętności gotowania. Posiłki są przyjazne dla środowiska, zamiast importowanych składników używa się tych uprawianych i wytwarzanych na miejscu. Nie używa się oleju palmowego, a wyłącznie czystego oleju kokosowego, wytwarzanego przez kobiety z lokalnej wioski. I oczywiście owoce, warzywa i zioła z ich ogrodu.
Do sosów sałatkowych stosuje się własny ocet, lokalne wino palmowe oraz używa ziół i zieleniny pochodzących z ekologicznego ogrodu. Produkty domowe obejmują ocet, sól ziołową, muesli, surową czekoladę, arak z dodatkiem przypraw, gorące tabasco, kombuchę, wszelkiego rodzaju herbaty ziołowe z ogrodu oraz olej chili.
Goście, którzy lubią słodycze, nie czują się w żaden sposób zaniedbywani. Czekają na nich przepyszne wegańskie, bezglutenowe i surowe ciasta, a także surowa czekolada! Wśród nieodpartych propozycji są wegańskie i bezglutenowe brownie, wegańskie i bezglutenowe kruche ciasto z jabłkami / wężowymi owocami, surowy wegański sernik z mango i surowe ciasto czekoladowe.
Powiedzenie, że „jedzenie będzie Twoim lekarstwem” i „staniesz się tym, co jesz” jest tutaj uzasadnione i będzie miało duży wpływ na wprowadzenie zmian podczas naszego programu.
Pokarm dla duszy i ciała jest częścią warsztatu Joga i freediving na Bali
Wszystkie szczegóły znajdziesz tutaj!
Warsztat na Bali